Datajournalistiek

Open data van overheidsinstellingen maken zowel het werk van pers als overheid zelf vlotter. Minder navragen en minder zoeken spaart tijd aan beide kanten. Maar goede open data-voorzieningen maken ook, vaak complexe, vraagstukken beter uit te leggen naar een breed publiek en kunnen leiden tot nieuwe, nuttige en kritische, beschouwingen van beleidskeuzes. En dat kan weer de betrokkenheid vergroten.
Datajournalistiek is sterk in opkomst, niet alleen op landelijk niveau. Juist op regionaal niveau zijn er veel initiatieven. Bijstandsvorderingen, gezondheidsgegevens zoals overgewicht, criminaliteit per buurt of hoeveel lantarens er in een straat staan, het komt allemaal in het nieuws.
Meer open data zal dit verder stimuleren.

In de workshop zal mede aan de hand van diverse voorbeelden inzichtelijk gemaakt worden wat de pers nu zoal doet met  (open) data. Ook zal aandacht besteed worden aan wat data voor de pers bruikbaar en toegankelijk maakt. En hoe een journalist naar de data kijkt.

Stephan Okhuijsen

Stephan Okhuijsen is in het dagelijks leven projectmanager en consultant in de IT. Daarin heeft hij ervaring opgedaan in veel verschillende bedrijven en overheidsinstellingen. Hij was direct betrokken bij aansprekende projecten als AirMiles, iDeal en TransFollow.
In zijn vrije tijd is hij journalistiek actief als (data-) blogger bij Sargasso en als voorzitter van de Vereniging Online Journalisten Nederland. Al ruim tien jaar maakt hij datajournalistieke producties op basis van kleine en hele grote gegevenssets. Daarnaast geeft hij hierover cursussen en voorlichting. Zijn ICT ervaring komt hierbij goed van pas.
Hij is tevens actief in het open en transparant maken van overheidsdata, met name van de Tweede Kamer.

Latest posts by Stephan Okhuijsen (see all)